Proiect european important, de 3,5 milioane euro, câştigat de Universitatea „Cuza“

marți, 11 octombrie 2016, 01:56
2 MIN
 Proiect european important, de 3,5 milioane euro, câştigat de Universitatea „Cuza“

Prin acesta, firmele de IT din zonă pot beneficia de rezultatele cercetării Facultăţii de Informatică.

Universitatea „Al.I. Cuza” a câştigat un proiect de aproximativ 15,3 milioane de lei, fonduri europene, prin Programul Operaţional Competitivitate, cu titlul „Dezvoltare experimentală în parteneriat public privat pentru crearea de platforme cloud autohtone cu caracteristice avansate de protecţie a datelor“, cu denumirea PrivateSjy. „Obiectivul proiectului îl constituie transferul de cunoştinţe rezultate în urma activităţii de cercetare desfăşurate în cadrul Facultăţii de Informatică către industria de IT“, au precizat reprezentanţii universităţii.

Astfel, proiectul presupune dezvoltarea unei platforme de tip PaaS  – Platform as a Service, în colaborare cu minim şase companii mici şi mijlocii, care sunt interesate de cercectare industrială şi dezvoltare experimentală de produse şi servicii. „Acest lucru le va permite lansarea de produse inovative pe noi pieţe sau pentru conversia / integrarea aplicaţiilor on-premise către / cu aplicaţii cloud. Codul sursă PrivateSky va fi licenţiat în regim open-source“, au adăugat reprezentanţii universităţii.

Valoarea nerambursabilă a proiectului este de 11,2 milioane de lei, iar contribuţia din bugetul naţional este de 2,2 milioane de lei. Perioada de implementare este de 60 de luni, din septembrie 2016 până în august 2021. Reprezentanţii universităţii susţin că sunt prima instituţie de învăţământ superior din Iaşi care are în implementare un proiect din finanţare europeană pe noile axe. Contractul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate, pe Axa Prioritară 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică şi invocare în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, Acţiunea 1.2.3: Parteneriate pentru transfer de cunoştinţe. 

Comentarii